Struinpad punt 7

kaart 7

Aan de rand van het bloemrijk weiland (van nr 6) is het voedselbos van stichting VEEN, het Voedselbos Struinpad, gesitueerd. Het bos is bereikbaar via een klein zijpad van het Struinpad (vanuit het midden van de wei en via een valpoortje). Het voedselbos combineert een natuurlijk bos met een duurzame voedselproductie. Het infobord direct achter het poortje geeft hier toelichting op de kenmerken van zo’n bos. Meer weten..

 DSC4340 klein  DSC4341 klein

 

Na aankoop door stichting VEEN was dit een onderdeel van het bloemrijke weiland van punt 6. Later is hier een hectare bos aangeplant als compensatie voor een stuk bos dat elders in de gemeente Peel&Maas verloren ging. In 2018 nam Miriam Willems uit Meijel, bestuurslid van stichting VEEN, het initiatief om (een deel van) dit bos langzaam te gaan omvormen tot een voedselbos. Een voedselbos wordt gedefinieerd als ‘een vitaal ecosysteem dat door mensen is ontworpen naar het voorbeeld van een natuurlijk bos, met het doel voedsel te produceren’. Onderscheidende kenmerken van een voedselbos zijn:
* een vegetatielaag met hoge kruinbomen
* minimaal drie andere vegetatielagen
* een rijk bosbodemleven
* een robuuste omvang, minimaal 5.000m2 groot
Een voedselbos herbergt een zeer diverse biodiversiteit. Als de verschillende ecologische principes goed zijn toegepast, dan zal een voedselbos zichzelf op den duur in evenwicht kunnen houden, zonder menselijk ingrijpen. Net zoals in een “normaal” bos, waar de natuur ook floreert zonder menselijk ingrijpen. De planten zijn allemaal meerjarig, ze worden ieder jaar groter en de oogst zal dus ook jaar na jaar toenemen.
Het ecologisch evenwicht van het voedselbos zorgt er voor dat er voedsel geproduceerd kan worden zonder het gebruik van bestrijdingsmiddelen, kunstmest, veelvuldig de bodem bewerken en snoeien. Met de natuur meebewegen in plaats van ertegenin gaan.
In Voedselbos Struinpad is een grote diversiteit aan voedsel dragende planten aangeplant. Er staan onder andere lindes, diverse oude rassen appelbomen, frambozen, zwarte- en rode bessen, kweeperen, hazel- en walnoten, bottelrozen en tamme kastanjes.

7 klein

Contact gegevens

Miriam Willems (secretaris)

E:

NL52TRIO0391184776
t.n.v. Stichting VEEN

Laatste nieuws

Logo Stichting DOEN