Struinpad punt 2

kaart 2

U wandelt hier langs het Kanaal van Deurne. Dit kanaal is eind negentiende eeuw gegraven door het Veenbedrijf van de gemeente Deurne om het Peelmoeras te ontwateren en de turf af te voeren. Meer weten..

 DSC4499 klein  DSC4630 klein

Het Kanaal van Deurne is een 15 km lange oude turfvaart, die tussen 1874 en 1878 is aangelegd door de gemeente Deurne en vroeger twee functies had:
- Afvoeren van het water uit het hoogveenmoeras, om daardoor het winnen van turf door het Gemeentelijk Veenbedrijf mogelijk te maken.
- Afvoeren van de gewonnen turf met turfschepen, die aanvankelijk getrokken werden door mannen (togers), later door paarden. Via de Noordervaart en de Zuid-Willemvaart werd die turf onder andere vervoerd naar de steenfabrieken in den Bosch van Jan van de Griendt, de eerste grote vervener van de Deurnese Peel.
Dit kanaal is gegraven door de gemeente Deurne op van de gemeente Meijel aangekochte grond. De turf (en het turfstrooisel) werden via dit kanaal, de Noordervaart en de Zuid-Willemvaart vervoerd naar heel Nederland, maar zelfs ook naar vele landen in Europa (vooral het turfstrooisel dat gebruikt werd in paardenstallen).
Het kanaal van Deurne was het resultaat van een ruzie tussen de gemeente Deurne en vervener Van de Griendt (zie punt 5).

 

2

Contact gegevens

Miriam Willems (secretaris)

E:

NL52TRIO0391184776
t.n.v. Stichting VEEN

Laatste nieuws

Logo Stichting DOEN