Struinpad punt 14

kaart 14

Op veel plaatsen langs de Helenavaart treft u vraatsporen van bevers aan. Ze zijn te herkennen aan het puntige uiteinde van een afgekloven boom(pje). Meer weten..

 DSC4625 klein  DSC4642 klein

 

Het smalle wandelpad loopt hier tussen twee valpoortjes een flinke afstand (vlak) langs de Helenavaart. Tussen 2001 en 2004 zijn er 33 bevers uitgezet in Limburg en sinds ongeveer 2010 bevinden ze zich ook hier in de Helenavaart. Op veel plaatsen tijdens de wandeling langs het kanaal zijn vraatsporen van bevers zichtbaar. De ingang van een beverburcht ligt onder water, de burcht zelf in een zandlichaam boven de grondwaterstand. Bevers kunnen zelfs grote boomstammen laten omvallen en doen dat, zodat er dammen ontstaan met daarachter een stabiele hoge waterstand. Hier in het kanaal is dat niet nodig. Ze gebruiken hier de afgevreten bomen en takken als voedsel. Met hun vlijmscherpe tanden (die alsmaar doorgroeien) kunnen ze kleine boompjes in één keer doorbijten, maar ook dikke bomen weten ze met gemak te vellen.

Het pad langs de Helenavaart is toegankelijk via twee valpoortjes, die stichting VEEN hier in samenwerking met stichting SBNL, eigenaar van de Kanaalzone, geplaatst heeft. Het onderhoud van het pad gebeurt (in het zomerhalfjaar) met knipscharen en bosmaaiers door stichting VEEN met een ploeg vrijwilligers, die onder leiding staat van Gerard Boerkamps uit Meijel, bestuurslid van de stichting.

14

Contact gegevens

Miriam Willems (secretaris)

E:

NL52TRIO0391184776
t.n.v. Stichting VEEN

Laatste nieuws

Logo Stichting DOEN